nieuweheaderpuur970

Juist JIJ maakt het verschil!

Regelmatig kom ik op scholen. Voor een observatie of een gesprek. Zo ook deze keer. Het was iets voor twaalven. Ik wachtte even op de gang en zag en hoorde wat er in de verschillende groepen gebeurde.

In de eerste groep werden de laatste minuten gebruikt om nog even de sommetjes erin te stampen. Er was weinig aandacht. De energie was op. De kinderen roken het speelplein. Even buitenspelen, even pauze…

In de volgende groep lag de aandacht op wat er die ochtend allemaal niet goed was gegaan. En hoe ze zich toch echt de volgende keer aan de regels moesten houden. Want anders…

Een jongetje uit dezelfde groep sneakte kort naar de gang..

Pakte een vliegtuigje uit zijn tas en maakte hiermee enkele loopings. Zijn hele lijfje deed mee. Na 3 minuutjes dook hij weer terug. Terug in het gareel.

Er was ook een groep waarbij de juf had gekozen om voor te lezen. Dit deed ze met verve. De verschillende typetjes buitelden over elkaar heen. Het leek werkelijk of die reus door de klas heen banjerde! En de kinderen? Die hingen aan haar lippen. Allen keken en luisterden naar wat ze zei. Rode wangen, voorovergebogen over hun tafeltje. Een dampende, energievolle groep. Vol aandacht & plezier. Toen de bel ging, steeg er een “ahh jammer! Nu al tijd?” geroezemoes op. En ook: “Waarom gaat de tijd hier altijd zo snel?”

Een momentopname. Dat besef ik mij terdege.
Maar bestaan al die dagen niet uit momenten? Aaneengeschakelde momenten? Dag in, dag uit?

Aaneengeschakelde momenten elke dag weer waarin JUIST JIJ het verschil kan maken voor een kind?

Bovenstaande is een voorbeeld uit het onderwijs. En geldt net zo goed voor de kinderopvang (kinderdagverblijf of na-schoolse), een (sport)club, thuis en noem maar op.

Heeft het met bewust’ZIJN’ te maken? Bewust te zijn van wat er leeft in een groep, in een kind, in jezelf? En wat die groep, dit kind en jijzelf nodig heeft van jou?

Waar het “wél bij vaart?”

Waarachtig AANdachtig aanwezig ZIJN. Juist JIJ maakt het verschil.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.