nieuweheaderpuur970

Doe niet zo vervelend!

Van de week stond ik in de Bruna. Ik zocht een mooi kaartje om per post te versturen. De vrouw naast me was ook op zoek naar een passende kaart voor een bruiloft. Ze had oog voor de wand met kaarten. Een jongetje van een jaar of 4 keek in de rekken en haalde er een kaart uit: ‘Kijk eens mama.” De moeder van het jongetje keek niet op. “Kijk eens mama!” Opnieuw verroerde zijn moeder zich niet. Het jongetje zette de kaart terug en pakte een andere kaart. “Kijk eens mama!” Zijn moeder keek op uit haar overpeinzing en zei: “Blijf af en zet onmiddellijk terug.”Het jongetje voelde zich niet gehinderd, ik zag zijn glinsterende blauwe ogen. 

Hij had een missie

Zette de kaart terug en pakte een nieuwe kaart uit het rek. “Kijk eens mama!” Zijn moeder keek, zuchtte diep, trok de kaart uit z’n hand en zei dat hij niet zo vervelend moest zijn. Ze drukte de kaart snel terug op z’n plaats. “Die kaart past toch helemaal niet bij trouwen?!”

Het jongetje, weer niet gehinderd, had nu de informatie die hij nodig had. Het moest een trouwkaart worden! Nu pakte hij twee kaarten uit het rek en stak ze in de lucht. “Kijk eens mama?” Zijn moeder keek op en zei: “Jij snapt er toch niks v…….Hee, die twee kaarten passen eigenlijk heel goed bij een bruiloft. Deze zocht ik. Dank je wel.” Ze liep naar het kaartenrek. Het jongetje glimlachte. Missie volbracht!

Fijn dat dit kind zo’n zelfvertrouwen had. En bleef geloven in zijn eigen kwaliteiten en in zijn moeder.

Soms is het lastig om met je aandacht bij een kind te zijn. Je komt net uit je werk, hebt ruzie gehad met een collega of moet nog even snel-snel een kaartje halen voor sluitingstijd. Wanneer je batterij leeg is, is het moeilijker om aandachtig te zijn. Soms verval je daardoor in zinnen als: “Ben niet zo vervelend, je bent ook zo irritant.” Op zo’n moment zie je de achterliggende kwaliteit(en) van je kind niet (meer.) Dit jongetje deed niet vervelend. Dit jongetje liet zien dat hij behulpzaam kan zijn, al veel geduld heeft, creatief is (de perfecte trouwkaart vinden tussen honderden kaarten) en over een tomeloze energie beschikt!

Hebben we allemaal niet eens dat je onaardiger doet dan nodig? Dat je achteraf of terplekke denkt: “Mm dit was niet zo’n eerlijke reactie van me?” Veroordeel jezelf niet. Bedenk waarom je uit je slof schoot, kijk wat jij nodig hebt om je op te laden en weer fijn te voelen. En kom er daarna op terug bij je kind. Hiermee leef je voor dat je “het niet altijd goed kan en hoeft te doen.” Dat je niet onaardig bent, maar onaardig deed. En dat dat niet verkeerd is. Telkens is er weer een nieuw begin, dus alles kan opnieuw.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.