nieuweheaderpuur970

Geef die mevrouw eens een handje…

Regelmatig hoor ik: “Geef die mevrouw eens een handje.” Of: “Geef oma maar een kusje.” Regelmatig zie ik dan ook een kind dat het of WEL doet, maar met “een vies” gezicht of een gezicht van “nou ’t is dat het mot” of een kind dat weigert. Waarop het onder dwang alsnog gebeurt. De sfeer is wel verpest.

boos1

Het kan ook anders!

Want…welke goede reden heb je om een handje of kusje te eisen? Omdat je, je kind graag waarden meegeeft? Omdat je merkt dat oma het prettig vindt? Omdat je denkt dat het zo hoort? Omdat je elkaar nou eenmaal begroet bij ontmoeten en afscheid neemt bij weggaan?

Is het eigenlijk niet belangrijker om een kind mee te geven om contact te maken? Contact bij het komen en gaan? Oprechte aandacht? Elkaar echt even zien, echte aandacht? Betrokken ZIJN?

Je kunt je afvragen of je, je doel bereikt door de standaard handjes en kusjes die ook jij hebt meegekregen vanuit je opvoeding. Dit is trouwens in elke cultuur weer anders. Zo neuzen Eskimo’s graag, geven Italianen elkaar een vriendschappelijke knuffel en buigt men in China naar elkaar. Er zijn zoveel manieren om echt contact te maken met elkaar.

Natuurlijk kun je, je behoefte aan contact maken, begroeten en afscheid nemen, bespreken met je kind. Om daarna eens lekker samen verder te puzzelen. Welke manieren zijn er nog meer? Wellicht zijn er veel leukere manieren die meer bij je kind en jou passen? Een high five? Een knipoog? Een knuffel? Een ‘hallo’? Een……?

Of heeft je kind het even nodig om te acclimatiseren in een nieuwe situatie of omgeving en komt zijn eigen-wijze begroeting vanzelf na een kwartiertje?

Neem jij de uitdaging aan om enkele nieuwe begroetingsmanieren te ontdekken samen met je kind? Of nieuwsgierig te zijn naar die eigen-wijze begroeting na het geven van ruimte?

En al vinden jullie 1 nieuwe manier, jullie hebben wel meteen een echt contactmoment!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.