nieuweheaderpuur970

De bange leeuw zonder moed die weer dapper werd…

IMG_3880

Babs, een meisje van 8 werd aangemeld met grote angst. Angst om ziek te worden, angst om over te geven, angst om te gaan slapen, angst om bij vriendinnetjes te gaan spelen, laat staan logeren. Angst om naar feestjes te gaan. Angst, angst, angst.

Babs, kon niet alleen zijn en wilde enkel nog haar moeder en vader in de buurt. Haar ouders konden niet even een momentje weg, zonder dat er een groot drama ontstond. Babs regeerde het hele gezin, wat z’n weerslag had op het humeur van pap, mam, broertje en Babs zelf natuurlijk. Babs zelf was na zo’n drama heel verdrietig: ‘Ik weet ook niet waarom ik zo doe! Ik kan er niks aan doen. Het gebeurt gewoon!’

Toen Babs voor het eerst kwam, wilde ze dat haar moeder mee naar binnen ging, ze bleef bij haar staan. Haar ogen flitsten door de ruimte. Eigenlijk was ze best nieuwsgierig!

Monster

Toen ze wat gewend was, wilde ze wel spelen. Het liefste met het kasteel. We pakten alle poppetjes en dieren die ze nodig had. Wat Babs me nog niet met woorden kon vertellen, liet ze wel zien in spel. Het kasteel werd aan alle kanten aangevallen, sterker: het viel letterlijk uit elkaar. Wat een gevaar! Ook de baas van het kasteel was omgevallen en kon even helemaal niks. Net als Babs….

De volgende sessie kwam er even heel kort een bange haas om de hoek kijken. Zo snel als het kwam, zo snel was het weer verdwenen! Flits! Prachtig hoe kinderen onbewust alles laten zien, maar wel op hun eigen manier, in hun eigen tempo!

2015-02-18 11.24.25

Wanneer ik aan Babs vroeg waar ze nou zelf last van had, antwoordde ze steevast: ‘Dàt moet je maar aan mijn moeder vragen. Ik zeg rare dingen.’ Ook hier liet ze haar vervelende klusjes nog opknappen door haar mam.

Gedurende de daaropvolgende sessies wordt Babs steeds krachtiger en ontdekt ze dat ze niet enkel de bang is, maar de bang heeft. En nog veel meer! Zo komt er ineens een durfal tevoorschijn en ook een hele grappige die super leuke grappen maakt. Wat een humor! En wat een licht brengt het.

Eigenlijk vindt Babs het vastklampen aan haar ouders en haar zin willen hebben helemaal niet fijn: ‘Die wil alleen maar z’n zin, hij moet weg!’ Ze geeft hem een naam: Drammertje.

Dat gebeurt de sessie daarna wanneer ze in het verkleden duikt en een heel verhaal uitwerkt. Daar komen alle delen aanbod. De grappige, de stoere, Drammertje, maar ook de bange en haar Grote zelf! Babs geeft alle delen de aandacht in spel die het nodig heeft. En geeft Drammertje deze keer niet z’n zin. Bedankt hem voor alle hulp, maar neemt dan afscheid. Drammertje vindt het best, want merkt dat Babs het nu weer zelf kan.

En dat gebeurt dan ook, want opeens verschijnt daar de bange leeuw zonder moed. Hij vindt alles maar spannend, weet niet zo goed wat ie kan doen als er enge dingen gebeuren in het grote bos. Veel is eng. Bloemen plukken, bij eekhoorn een kopje thee drinken, feest vieren bij hond.

IMG_3882

Gelukkig is Babs er nu zelf weer bij, rent ze niet meer weg en weet ze precies wat de bange leeuw nodig heeft! Dat geeft ze hem direct. Wat fijn! Meteen is leeuw veel minder bang en durft samen met Babs nu wel bloemen te plukken en zelfs een dansje te doen.

Hoe het afliep? Leeuw en Babs leerden elkaar steeds beter kennen en werden de dikste vrienden, van een bange leeuw werd leeuw een moedige leeuw. En Babs? Je raadt het vast al…die kan de hele wereld weer aan en doet af en toe een dansje van plezier!

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.